Juuri Nyt -kirjasta: Kalapuikkoja ja tartarkastiketta

”Päädymme usein kelaamaan nostalgisia makuja. kalapuikoista tulee aivan mainioita, kun ne tekee alusta asti itse hyvistä raaka-aineista”

Juuri Nyt- kirjoja on myytävänä kaikissa ravintoloissamme (Juuri, Latva, Maritori, Pihka Ruoholahti ja Pihka Lintulahti)

Kalapuikkoja ja tartarkastiketta

Yrttimausteseos
2 rkl kaprista
1 ruukku tilliä
1 ruukku ruohosipulia

Kuivaa kaprikset ja hienonna silpuksi. Silppua myös tilli ja ruohosipuli. Levitä ainekset leivinpaperin päälle kuivumaan huoneenlämpöön yön yli. Jauha seos mortelissa.

Leivitysrouhe
2 viipaletta eilistä vaaleaa leipää
1 ruukku tilliä
2 sitruunaa

Leikkaa leipäviipaleet pieniksi palasiksi. Hienonna tilli ja raasta hyvin pestyistä sitruunoista kuori. Levitä ainekset leivinpaperin päälle kuivumaan yön yli huoneenlämmössä. Hienonna seos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi rouheeksi.

Kalapuikot
1 kg nahatonta vaaleaa kalaa
ripaus cayennenpippuria
1/2 tl rouhittua valkopippuria
2 tl suolaa
4,5 dl kermaa
250 g ranskankermaa
1 ruukku ruohosipulia
1 kananmuna
1 dl vehnäjauhoja

Jauha kala sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Sekoita pippurit ja suola käsin massaan. Lisää kerma sekä ranskankerma joukkoon vähitellen, koko ajan sekoittaen. Levitä murekemassa tasaiseksi kerrokseksi kevyesti öljytyn leivinpaperin päälle uunivuokaan. Paista 100-asteisessa uunissa noin 25 minuuuttia, kunnes massa on kypsä. Anna murekkeen jäähtyä ja leikkaa se sitten kalapuikon mallisiksi paloiksi. Riko muna lautaselle ja sotke se haarukalla tasaiseksi. Taputtele vehnnäjauhot ja leipärouhe tasaiseksi omille lautasilleen. Pyörittele kalapalat ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten munassa ja lopuksi viimeistele pinta rouheella. Paista puikot kullanruskeiksi pannulla reilussa öljyssä tai kirkastetussa voissa.

Tartarkastike
200g kermaviiliä
3 dl perusmajoneesia (ohje kirjassa)
1 tl yrttimausteseosta
suolaa

Sekoita kermaviili perusmajoneesiin ja mausta tekemälläsi yrttimausteseoksella. Lisää tarvittaessa suolaa. Laita kylmään maustumaan puoleksi tunniksi.

9Ts-EEdqEPH6dP7qmNVMgrh0m8darD2ODcuGs-REw3E,ZYDNtEyOFL74KC9_4UypIia4jLKtzTThKpDobYRxXjE,byEKjWN0WgN1KEuq6xwmTr7vmDdmTVhM7OQ0z83oHH4