Juuri Nyt-kirjasta resepti: Mustikkakukko

”Jälkiruokien raaka-aineet peilaavat kulloistakin sesonkia. Vaikka ne vaihtelevat läpi vuoden, yksi asia pysyy vakiona: pitkä illallinen saa ansaitsemansa päätöksen jälkiruoan muodossa”

Juuri Nyt- kirjoja on myytävänä kaikissa ravintoloissamme (JuuriLatvaMaritoriPihkat Ruoholahti, Meclu ja Lintulahti)

Mustikkakukko
Taikina:
125g voita
0,5dl sokeria
1/2tl leivinjauhetta
2,5dl ruisjauhoja

Täyte:
500g mustikoita
2,5dl hillosokeria
1tl pektiiniä
0,75dl perunajauhoja
tilkka vettä

Mustikkamaito:
5dl täysmaitoa
500g tuoreita tai pakastemustikoita
1,75dl sokeria

Ota voi huoneen lämpöön pehmenemään. Vatkaa voi ja sokeri kulhossa vispilällä tai sähkövatkaimella. Sekoita toisessa kulhossa leivinjauhe ruisjauhoihin. Yhdistä jauhot voi-sokeriseokseen ja nypi taikinaksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja pane se kylmään tekeytymään noin tunniksi.

Ota taikina huoneenlämpöön ja leikkaa siitä pieniä paloja. Painele taikinapalat folio- tai muffinimuotteihin mahdollisimman ohueksi kerrokseksi. Anna taikinankuorien tekeytyä hetki kylmässä. Paista kuoria 200-asteisessa uunissa noin 4 minuuttia eli kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Jäähdytä kuoret ja irrota ne muoteista odottamaan täytettä.

Valmista täyte. Laita mustikat, sokeri ja pektiini kattilaan ja keitä muutama minuutti matalalla lämmöllä. Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä ja sekoita suurus mustikkaseokseen. Kuumenna, kunnes seos paksunee. Ota kattila pois levyltä ja anna täytteen jäähtyä.

Jaa mustikkatäyte taikinakuoriin, nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kuumenna 180-asteisessa uunissa 2 minuuttia.

Mustikkamaito: Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja hurauta ne sauvasekoittimella sileäksi soseeksi. Siivilöi sose vielä tiheäsilmäisen siivilän lävitse ja laita kylmään odottamaan tarjoilua.

(katso Juuri Nyt- kirjasta reseptit kukon lisukkeille: jugurttimousse ja marenki)