Juuri Nyt -kirjasta: Paistettua maitohorsmaparsaa

”Villiyrttien kerääminen on hauskaa puuhaa”
– Ilja Björs

Poimimme kesän kunniaksi Juuri Nyt -kirjasta villiyrttireseptin! Kirjoja on myytävänä kaikissa ravintoloissamme.

Villiyrtit
Villiyrtit ovat olleet lähellä aina lähellä sydäntämme. Olemme käyttääneet niitä Juuressa avauksesta 2004 aina näihin päiviin asti. Vanha kansa tunsi Suomen luonnossa kasvavat yrtit ja osasi hyödyntää niitä monipuolisesti, mutta viime vuosisadan kiireisina vuosikymmeninä yrttitietämys lähes katosi. Onneksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana monet hyvän ruoan ystävät ovat oppineen uudelleen arvostamaan villiyrttien herkkiä ja vivahteikkaita makuja. Villit yrtit tuovat annoksiin ainutkertaisia makuja ja tuoksuja. Lisäksi ne toimivat myös silmänruokana. Mikä parasta, villit yrtit ovat kaikkien saatavilla, koska niiden kerääminen kuuluu jokamiehenoikeuden piiriin. Villien yrttien keräämisessä on syytä pitää mielessä samat säännöt kuin sienestämisessä: kerää vain kasveja, jotka tunnistat, koska kaikki kasvit eivät ole ravinnoksi kelpaavia. Opettele tunnistamaan ensin yksi yrtti hyvin ja laajenna sitten osaamistasi kasvi kerrallaan.

Paistettua maitohorsmaparsaa

15-20cm pitkiä horsmanvarsia
Rypsiöljyä ja voita paistamiseen
1 siruuna
Sormisuolaa
Rouhittua mustapippuria

Poista horsmanvarsista mahdollinen kova tyviosa. Paista varsia pannulla öljyssä noin minuutin ajan eli kunnes ne hiukan pehmentyvät ja saavat väriä. Vähennä lämpöä, lisää pannulle voita ja anna sen sulaa. Nostele voita lusikalla horsmien päälle. Halkaise sitruuna ja purista toisesta puolikkaasta mehua varsien päälle. Leikka toinen puolikas lohkoiksi. Nosta horsmaparsat lautaselle, mausta kevyesti pippurilla ja suolalla ja tarjoa heti sitruunalohkojen kanssa.

GljVefi8ntjweNOlNki8z_hd0k5VOg0mHgiHQm8lXBM,ZNUteYR-iD82SC-Ia4kTcEKpLF8E3AlY9xbwmmU-ZPk,8As1Q2N_Fjb8wyc7e8BFx4U-ZFDoPsBB-YHu_mj1kv8

TVYzz6T_R1fCtlVfkv30iP3kK6g3fMLXQMmyXayDw0w,ti1Kw-IwfOXQHuBXWe8-hxs68VFhs8iwb_nPxf3VbCo,CTTR7r16DwKzqznPTKHeZ0qpJs1JL1aBl8EmUF4FI_I,wpoXCGOENf3FNMV6e6hLenOqKENv1tJR90tuMaEN22I

OG-nr4pVDs-61XoQwzUbEoXoDRszAsWsoDlrBrdYFgw,JVnAqsMAO7D8Av6MSn1MFpeR-8tnWEvySx1bQqs6tts,aXNwFtigT0d0qr-F1y28tSTf_gDwEwqE2p6zMH3q3fU

bgOK4slIzaCfmoTgrH_LPBO6pGA4tZB1v9atyLB_0Gg,-cVaZOchFOAF6hw7FOGeQC6Bld953x28rO6TU1PNSMQ,WEuaLoAFxnIaWNaj_7k7XHBjb9tG920PaAQjNCuU310