Resepti Juuri Nyt -kirjasta: Piimävanukasta ja kerkkämarinoituja marjoja

Avaamme joulun kunniaksi Juuri Nyt -kirjasta kalenteriluukun kohdasta: Piimävanukasta, kerkkämarinoituja marjoja ja punajuuri-hunajamuruja. Tämä jälkiruoka sopii mainiosti joulupöytään mutta miksei myös arkeen tuomaan valoa pimeneviin iltoihin.

Juuri Nyt- kirjaa myydään joulun ilosanoman hengessä erikoishintaan 20€ kaikissa ravintoloissamme (Juuri, Latva, Maritori, Pihkat Ruoholahti, Meclu ja Lintulahti). Tästä pukinkonttiin kovapaketti!

Piimävanukasta, kerkkämarinoituja marjoja
ja punajuuri-hunajamuruja

Piimävanukas
1L kuohukermaa
3,5dl sokeria
3 liivatetta
5dl piimää

Kerkkäsiirappi
2dl tuoreita tai pakastettuja kuusenkerkkiä
1 sitruuna
2,5dl vettä
2dl sokeria
2dl pensasmarjoja

Punajuuri-hunajamuruja
(kts. Ohje Juuri Nyt –kirjasta, myytävänä kaikissa Juuren ravintoloissa)

Piimävanukas: Kiehauta kattilassa kerma ja sokeri ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Liota liivatteet kylmässä vedessä, puristele niistä vesi ja seoita ne kerma-sokeriseokseen. Ota kattila pois levyltä ja jäähdytä. Kaada piimä kulhoon ja sekoita joukkoon jäähtynyt kermaseos. Kaada vanukasseos haluamiisi tarjoiluastioihin ja laita kylmään vähintään 3 tunniksi.

Kerkkäsiirappi: Raasta hyvin pestystä sitruunasta kuori ja purista mehu. Yhdistä kattilassa sitruunamehu, vesi ja sokeri ja keitä matalalla lämmöllä, kunnes siirapin lämpötila ja koostumus on oikea. Laita kerkät ja sitruunan kuoriraaste kulhoon, kaada päälle kuuma siirappi ja anna tekeytyä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia. Siivilöi kerkät ja sitruunankuoret pois, kaada siirappi säilytysastiaan ja jätä huoneenlämpöön odottelemaan käyttöä. Laita marjat astiaa, kaada päälle siirappia ja pyörittele. Lusikoi marjoja vanukkaan päälle tarjoiltaessa.

Ripottele punajuuri-hunajamuruja (ohje Juuri Nyt-kirjassa) vanukkaan ja marjojen päälle.image

Juuri Nyt