Vin De Juuri: Juuren viinifilosofiaa

Mikä ajaa meitä viinivalinnoissamme?
DSC_0010Maku. Alkuperä. Intohimo. Näihin kolmeen tiivistyy Juuren ideologia ja ne näkyvät myös viinivalinnoissamme. Kaikessa mennään maku ja laatu edellä, intohimosta viiniin ja viinin alkuperää arvostaen. Viini on meille kunnia-asia.

Haluamme, että kaikki viinit, joita tarjoamme asiakkaillemme edustavat kestävää kehitystä. Myymme mielellämme naturaalia, biodynaamista ja luomua viiniä. Meille on kuitenkin tärkeää, että luonnonmukaisuus on ennemmin elämäntapa ja viiniä valmistetaan luontoa kunnioittaen, ajatuksena, että maan halutaan säilyttävän monimuotoisuutensa vielä seuraavien satojenkin vuosien ajan, kuin virallinen sertifikaatti. 

Pyrimme ensisijassa tukemaan pieniä viinitiloja, sillä pienillä tiloilla voi useimmiten luottaa viiniä tehtävän intohimoisesti käsityönä pääasiassa tarhoilla ja kellarissa eikä pelkästään laboratoriossa analysoiden. Henkilökohtaisesti rakastan kuinka pientilojen viineissä maistuu aito tekemisen meininki. Uskon, että mitä enemmän itseään viinintekijä laittaa viljelmiinsä tarhoilta alkaen, maistuu rehellisyytenä viinin lopputuloksessa. Lähtökohtaisesti hyvän viinin pohjalla on aina terve rypäle ja juuri tässä viininviljelijän omistautuminen ja rakkaus rypäleeseen korostuu viinin lopullista makua ajatellen.

Koska emme voi viinihankinnoissamme samalla tavalla kannattaa lähitiloja kuin ruokatuotteessamme (ellei ilmastonmuutos tee äkkiä hurjaa muutosta pohjoismaiseen ilmastoon, suomalaiset viinirypäleet eivät vielä pitkään aikaan tule olemaan kilpailukykyisiä viininvalmistuksessa), ostamme niin läheltä kuin kaukaa, katsoen mieluummin laatuun kuin maantieteellisiin koordinaatteihin. Suosimme viinilistallamme vähemmän tunnettuja viinialueita suurimpien, muodikkaiden alueiden lisäksi paristakin syystä. Ensiksi, hinta-laatusuhde näillä alueilla on parempi kuin tunnetuimmilla, joilla jo alueen nimi tuo viiniin huomattavasti lisää hintaa. Toiseksi, usein kyseisiltä alueilta löytyy kaikkein mielenkiintoisimmat viinit, koska tuottajat eivät ole niin sidottuja alueen viinityyliin ja -lakeihin. Tämä sanottu, myös tunnetuimpien ja klassisten viinialueiden sisältä löytyy tuottajia, jotka ylittävät kaikkien odotukset erilaisuudessaan.

DSC_0042Tutustutamme mielellämme Juuren asiakkaita myös pienten alueiden paikallisrypäleisiin. Tällä hetkellä viinilistalla on tarjolla viinejä mm. Aglianico, Baga, Cortese, Favorita, Hondrabi Zuri ja Xinomavro rypäleistä. Jos nämä eivät sano sinulle mitään, ei hätää, eivät sano varmasti monelle muullekaan. Nyt vaan avartamaan makumaailmaasi kyseisten herkkujen merkeissä Juureen (tai Latvaan, jossa myös samanlainen ideologia)!

Uskon viinilistaltamme löytyvän jotakin jokaisen makuun, vaikkei välttämättä kaikkein perinteisimmästä päästä. Sommelierina yritän parhaani löytää jokaiselle asiakkaalle juuri heidän tarpeitaan ja mieltymyksiään vastaavan viinin kuhunkin tilanteeseen. Pyrin kuitenkin mahdollisuuksien mukaan myös rohkaisemaan asiakkaita hyppäämään mukavuusalueensa ulkopuolelle ja kokeilemaan jotain heille uutta. Ensi kerralla vieraillessanne Juuressa, kysykää rohkeasti neuvoa, jos jokin mietityttää tai haluatte itsenne yllätettävän.

Lähtökohtanamme Juuressa on tuottaa asiakkaillemme mahdollisimman monipuolisia elämyksiä – niin ruoan kuin viinin muodossa.

Veera

17029009_10154561640614613_2052657590_n

DSC_0023


Vin de Juuri on Juuren viiniblogi. Blogissa käsitellään viinimaailmaa monipuolisesti Juuren sommelierin silmin. Blogia kirjoittaa sommelier Veera Karsikas, joka työskentelee Juuressa pääsommelier Pilvi Auvisen ”oikeana kätenä”.  Katso tästä kaikki Vin De Juuri -kirjoitukset.