Vin de Juuri: Luonnonmukaista viiniä

Luomu, terveelliset elämäntavat ja eettisyys ovat nykyään laajalle levinneitä trendejä ja sama trendi on levinnyt myös viinien maailmaan. Tänäpäivänä kuulee paljon puhuttavan luomusta, biodynaamisesta, naturaalista tai alkuviinistä, mutta mitä nämä termit oikeasti tarkoittavat?

DSC_8080Luomussa eli luonnonmukaisessa viljelyssä tärkein periaate on  viljelmillä käytettyjen kemiallisten torjunta-aineiden ja teholannoitteiden käytön   rajoittaminen. Luomuviljelijät kunnioittavat maaperää ja haluavat säilyttää sen monimuotoisuuden myös tuleville sukupolville. Tämä on myös yksi kestävän kehityksen periaatteista.

Entä miksi puhutaan luomusertifikaatista ja mitä se tarkoittaa? Tuottaja voi halutessaan sertifioida tuotteensa luomuksi noudatettuaan vähintään kolme vuotta luonnonmukaisia viljelymetodeja. Sertifikaatin tärkein tehtävä on ohjata kuluttajaa vastuullisempiin valintoihin ja auttaa löytämään ympäristöystävälliset luomuviinit muiden joukosta. Kaikki luomuna valmistetty viini ei kuitenkaan ole sertifioitua.

Monet perinteitä kunnioittavat viininviljelijät eivät ole koskaan sen kummemmin käyttäneet kemikaaleja vaan ovat aina viljelleet maitaan luonnonmukaisesti. Juuri heidän näkökulmastaan luomusertifikaatin ostaminen tuntuu naurettavalta, sillä yhtäkkiä heidän tulisi maksaa huomattava summa rahaa voidakseen todistaa valmistavansa viiniä samalla tapaa kuin ovat aina valmistaneet. Sertifikaatissa on myös vaarapuolensa varsinkin pienille viinitiloille. Esim. katastrofaalisen säävuoden osuessa kohdalle viljelijä ei voi pelastaa satoaan käyttämällä torjunta-aineita ja saattaa menettää koko vuoden elantonsa. Tästä syystä monet pienet viinitilat jättävät sertifikaatin kokonaan hankkimatta.

DSC_8071

Biodynaamisuus puolestaan on Rudolf Steinerin antroposofisten oppien pohjalta muodostunut maanviljelysmuoto, jossa noudatetaan luonnonmukaisen viljelyn lisäksi tarkkaa maan liikkeisiin, vuodenaikojen vaihteluun, kuun ja planeettojen kiertoon sekä vuorokausirytmiin pohjautuvaa luonnon kalenteria. Tämä aikatauluttaa köynnösten leikkaamisen, sadonkorjuun, maan auraamisen, viinin työstämisen ja kaiken muun viinitiloilla tapahtuvan toiminnan. Synteettisiä torjuntakemikaaleja ei käytetä lainkaan vaan ongelmatilanteissa turvaudutaan luovempiin luonnonmukaisiin menetelmiin, esimerkiksi viiniköynnöksen tuholaisia torjutaan niiden luonnollisilla tuholaisilla ekosysteemiä häiritsemättä.

Biodynaamisuuden toimivuutta ei pystytä tieteellisesti todistamaan, mutta monet epäilijät ovat joutuneet myöntämään viinien herkullisuuden. Parhaimmillaan biodynaamiset viinit ilmentävät kasvupaikkansa monimuotoisuutta puhtaina ja eloisina.

20170330_juuri_viinijuttuja_2_076_webMinusta luonnonmukaisesti valmistettu viini on monesti parempaa johtuen tuotannon määrän rajoittamisesta. Teholannoitetut viiniköynnökset tuottavat usein suuren määrän rypäleitä, johtaen yksittäisen rypäleen ja täten viinin maun laimenemiseen. Näin ajatellen massatuotanto sopii siis viljelijälle, jonka tarkoituksena on tuottaa paljon halpaa viiniä. Laatuviinin valmistuksessa taas rypälesadon määrän rajoittaminen on rypäleen maun ja laadun kannalta merkittävää. Kuitenkin, viiniä täytyy osata valmistaa. Eli se, että viini on luomua ja sen tuotantoa rajoitettu, ei automaattisesti tee viinistä hyvää.

Myös puhdas ja torjunta-aineeton maa maistuu viinissä, sillä ravintoaineiden vähetessä viiniköynnös joutuu kaivamaan tarvitsemansa mineraalit ja ravinteet syvältä maaperästä, joka näkyy viinissä rikkautena. Ylenpalttisen lannoitetulta maalta puolestaan syntyy helposti tylsiä, mitäänsanomattomia viinejä.


Natural
ja alkuviini tarkoittavat samaa asiaa. Kyseessä on viinityyli, jonka valmistuksessa ihmisen vaikutus pyritään pitämään mahdollisimman vähäisenä. Viini käy rypäleen kuoresta luonnollisesti löytyvien hiivojen toimesta eikä viiniin lisätä (juuri) lainkaan sulfiitteja tai muita lisäaineita tai kemikaaleja. Toisinaan minimaalinen määrä sulfiittia lisätään viinin säilymisen parantamiseksi. Viinejä ei myöskään suodateta tai kirkasteta, jolloin ne ovat luonnollisesti hiukan sameita ja tekstuuriltaan rikkaampia. Ajatuksena alkuviini tarkoittaa viiniä, jota juotiin viinin alkuvuosina, ennen modernia viininvalmistusta.

Natural-viinit ovat Helsingin ravintolamaailman uusin villitys, johon tunnustan myös itse osittain hullaantuneeni. Parasta viineissä on niiden rehellisyys. Helsingin ravintolat ovat tällä hetkellä täynnä upeita natural-viinejä, joista osa löytyy myös meiltä Juuresta.

Veera

20170330_juuri_viinijuttuja_2_059_web


Vin de Juuri on Juuren viiniblogi. Blogissa käsitellään viinimaailmaa monipuolisesti Juuren sommelierin silmin. Blogia kirjoittaa sommelier Veera Karsikas, joka työskentelee Juuressa pääsommelier Pilvi Auvisen ”oikeana kätenä”. Katso tästä kaikki Vin De Juuri -kirjoitukset.