Vin de Juuri -aluepoimintoja: Jura

Viinitrendien vaihtuvuus on toisinaan nopeatempoista ja vaihtelee alueittain, joten aina ei ole helppo sanoa mikä on muotia viinin saralla. Tällä hetkellä kuitenkin selkeä trendi ympäri maailmaa on Juran alueen viinit. Tämä pieni viinialue Burgundin ja Sveitsin välissä on kiinnostava monella tapaa ja hyvästä syystä saanut viinimaailman polvilleen.

Viinikirva tuhosi Juran viiniviljelmät lähes kokonaan 1860-luvulla ja alue on sen jälkeen tehnyt dramaattisen muutoksen niin viinityyliltään kuin rypäleiltään. Jura on nykyään yksi Ranskan pienimpiä viinialueita, jossa viljelmiä on vain noin 2000 hehtaarin verran, kun ennen viinikirvaa viiniköynnösten alla oli arviolta kymmenkertainen määrä maata.

17036903_1363991300310543_1966826575_o

Pieni ei kuitenkaan tässä tapauksessa tarkoita huonompaa tai huomaamatonta, päinvastoin. Jura on tunnettu omintakeisista, persoonallisista viineistään. Burgundin Pinot Noiria ja Chardonnayta tavataan paljon myös Jurassa, mutta huomiota herättävät pääosassa alueen omat rypäleet SavagninTrousseau ja Poulsard.

20170228_viinijuttuja_058

fullsizeoutput_1aGewürstraminerille sukua oleva Savagnin on kuuluisa uskomattomasta ikääntymispotentiaalistaan ja sitä tavataan kolmeen eri tyyliin; naturé/ouillé, non-ouillé ja vin jaune. Alueelle tyypillinen non-ouillé tyyli tarkoittaa, että viinin hiljalleen haihtuessa kypsytysastiassa, sitä ei täytetä vaan viinin annetaan olla kosketuksissa ilman kanssa. Tästä johtuva oksidaatio antaa viiniin mm. pähkinän ja kuivattujen hedelmien makua. Ouillé puolestaan tarkoittaa, että viiniä lisätään astioihin oksidaation ehkäisemiseksi.

Ouillé onkin tyyleistä helposti lähestyttävin ja puhdaslinjaisin. Vin jaune (ransk. keltainen viini) on Juran kenties tunnetuin erikoisuus. Makumaailmaltaan kuivan fino-sherryn kaltainen viini valmistetaan aina 100 % Savagnin-rypäleistä ja sen annetaan kypsyä vähintään kuusi vuotta hiivahunnun alla vajaissa viinitynnyreissä (eli on siis non-ouillé).

fullsizeoutput_19

Paikallisista punaisista rypäleistä Trousseau ja Poulsard tarjoavat keskenään hyvin erilaisia viinejä. Trousseau on näistä kahdesta paksumpikuorisempi eli antaa täyteläisempiä, maanläheisiä viinejä, joissa kuitenkin usein häivähdys raikasta mansikkaa. Poulsard tunnetaan myös Ploussard nimellä, sillä kuten lapsella, myös rakkaalla rypäleellä on monta nimeä. Nimestä riippumatta rypäleellä on hyvin ohut, lähes väritön kalpea kuori ja vähän tanniineja. Siitä valmistetaankin usein hempeän väristä roséta tai jopa valkoviiniä tai sekoitetaan muiden punaisten rypäleiden kanssa antamaan punaviineihin kepeyttä ja marjaisuutta.

Eikä pidä unohtaa Juran kuohuviinejä, jotka ovat valtavassa nosteessa läpi maailman. Itseasiassa joka neljäs Juran alueelta myyty pullo on kuohuvaa (Crémant de Jura) ja jopa 90% Juran viininvalmistajista tuottaa myös kuohuvaa. Valmistusmetodina käytetään perinteistä samppanjamenetelmää, tosin vaadittu kypsytysaika hiivasakan päällä on lyhyempi, vain 9 kk verrattuna Champagnen alueen 12 kuukauteen.

Olemme Juuressa hypänneet tämän muotivillityksen kyytiin innolla. Erityisen innokkaana Jura intoilijana erottuu kuitenkin Juuren ravintolatoimenjohtaja Roni, joka on nimennyt esikoisensa Juraksi ja tatuoinut koko oikean kätensä Jura-aiheisilla kuvilla (myös Jura viski tässä osana vaikuttajana). Voisi siis sanoa, että Jura on meille sydäntä lähellä, toisille vielä vähän muita enemmän.

– Veera

fullsizeoutput_14

Juuresta löytyy tällä hetkellä Juraa seuraavasti:

Champ Divin Cuvée Castor Ouillé 2015
www.champdivin.com

Domaine de la Pinte Savagnin Ouillé 2011
www.lapinte.fr